GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 7 t/m 12

 • Week 7

Moeder:
7 weken zwanger. Je gezicht kan wat oneffenheden vertonen door de veranderingen in je hormoon peil. Hierdoor kan je ineens teruggezet worden in je pubertijd! Al een beetje gewend aan de gedachte van je zwangerschap? Kom je in aanmerking voor een vlokkentest informeer nu dan alvast bij je verloskundige. De test vindt later in de zwangerschap plaats.
Misselijkheid kan nog steeds aanwezig zijn, je buik kan iets harder zijn/voelen. Je lichaam is aan het werk, neem bij twijfel altijd contact op met een specialist, bijvoorbeeld ook bloedverlies.

Baby:
De handpalmen van je kindje worden deze week zichtbaar, de baby is ongeveer 7-9 mm (kruin-stuit) aan het eind van deze week. Er word nu ook hard gewerkt aan het geslacht van je kindje. Ook al is dit nu nog niet zichtbaar, de organen zijn in aanbouw. Ook krijgt je kindje nu neusgaten. Bij een vaginale echo zul je nu ook heel duidelijk het hartje van je kindje zien kloppen.

 • Week 8

Moeder:
8 weken zwanger. Ga alvast op zoek naar een verloskundige, alhoewel de eerste afspraak pas tussen de 10-12 weken zal zijn.
Bij het eerste bezoek zul je een hoop onderzoeken ondergaan.

 • Urineonderzoek
 • Bloeddruk
 • Gewicht
 • Grootte van je baarmoeder
 • Bloed
 • Familiegeschiedenis

Maak alvast een lijstje met vragen voor je verloskundige, deze zul je zeker nodig hebben. Op deze wijze blijf je op de hoogte van de ontwikkeling van je kindje en van jezelf en ben je goed voorbereid op de zwangerschap. Bereid je stap-voor-stap voor; zwangerschapsverlof uitzoeken en de babykamer klaarmaken mag ook later.

Baby:
Je kindje is aan het eind van de week 8-11 mm (kruin-stuit). Ook is de achterzijde van de hersenen nu goed zichtbaar. Deze week vormen de geslachtsorganen, de jongens krijgen testikels en de meisjes eierstokken. Ook gaat het kindje nu spontaan bewegen, ook al voel je dit nog lang niet. Ook word er deze week hard gewerkt aan beenderen en gewrichten. Piepkleine vingerkootjes… bijna klaar om te tellen! Het is leuk om te weten dat je baby nu nog hele kleine zwemvliesjes heeft wat de vergelijking met een kikkervisje (spermacel) goed laat zien.

 • Week 9

Moeder:
Last van een verstopte neus? Dit is heel gewoon tijdens een zwangerschap. Ook kun je spontaan neusbloedingen krijgen. Het helpt om een luchtbevochtiger in huis te gebruiken Je voelt je nog steeds moe, misselijk en misschien zelfs duizelig, een kindje maken is zwaar werk voor je lichaam.
Het is dan ook aan te raden om speciale zwangerschap vitaminen te gaan slikken. Het is nog niet verplicht om je zwangerschap aan je werkgever te melden. Dit hoeft officieel pas in de 6e maand. Maar als je gevaarlijk werk doet is het wel aan te raden aangepast werk aan te vragen. Je werkgever is verplicht hieraan mee te werken. Dit is de laatste week dat je foliumzuur dient te slikken.

Baby:
Hoera, de ellebogen zijn klaar! En je kleintje begint nu ook flink te bewegen al zul je daar de komende tijd nog niet veel van kunnen voelen. Je kindje is nu ongeveer 2-3 cm en weegt 1-2 gram!! De teenkootjes zijn aanwezig, de geslachtsdelen zijn ook af. Nu begint het harden van de beenderen. In het tandvlees liggen al de knopjes die de tanden en kiezen gaan worden en op de tong liggen al smaakpapillen. Aan het eind van deze week zijn het ruggetje en de hersenen van de baby aangemaakt.

 • Week 10

Moeder:
10 weken in verwachting. Ook al ben je nog steeds misselijk, troost je met de gedachten dat dit voor de meeste zwangere vrouwen over een paar weken over zal zijn. Je buik kan iets dikker en harder geworden zijn, dit heeft echter meer met een maag/darm te maken dan met je baarmoeder.
Je borsten kunnen ook gevoeliger worden, deze bereiden zich voor op de borstvoeding. Wel begint zo langzaamaan je taille te verdwijnen. Meet je buik en taille regelmatig om de groei bij te kunnen houden, dit is later erg leuk om op terug te kunnen kijken. Uiteraard is dit ook een onderdeel dat de verloskundige bijhoudt tot aan de bevalling.

Baby:
De baby is nu een foetus, de gemiddelde lengte is 4 cm van kruin tot stuit, en het gewicht van de baby is 5 gram, dit is te vergelijken met 4 paperclips Je kindje heeft nu al echte miniteentjes! De ogen zijn nu wijd open maar de oogleden zullen zich sluiten en blijven gesloten tot de 25 a 27ste week. De buitenste geslachtsorganen beginnen zich in deze week te vormen, zo ook de oorschelp en de bovenlip. Maar de mijlpaal van deze week is het kwijtraken van het staartje, je baby begint nu echt op een baby te lijken.

 • Week 11

Moeder:
11 weken in verwachting. Het in gewicht aankomen houdt de meeste moeders bezig. In dit deel van de zwangerschap zijn de meeste vrouwen nog niet veel aangekomen, hooguit 1-2 pond per maand. Sommige vrouwen vallen zelfs af, vooral diegenen die door misselijkheid geplaagd worden. Terwijl weer anderen al kilo’s zijn aangekomen.
Het is nu en gedurende de rest van de zwangerschap zaak om gezond te eten, en niet voor 2 zoals zo vaak wordt gezegd, je moet ervan uitgaan dat je gedurende je zwangerschap zo’n 300-500 calorieën per dag extra moet binnenkrijgen. Probeer van junkfood af te blijven en verzeker je ervan dat je voldoende groente, fruit en melkproducten eet. Deze week heb je hoogstwaarschijnlijk een afspraak met de verloskundige. Blijf je vragen stellen; over borstvoeding, de bevalling, over je mogelijke angst voor een miskraam. Ga er bewust mee om.

Baby:
Als je naar foto’s van baby’s kijkt in dit stadium van de zwangerschap, zul je opmerken dat het hoofdje ongeveer de helft beslaat van de totale lengte. Dit zal gaandeweg weer in proportie komen. Deze week krijgt je baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. Het kindje weegt ongeveer 10 gram.

 • Week 12

Moeder:
12 weken in verwachting. Deze week zul je je waarschijnlijk minder misselijk zijn en wat beter voelen, helaas geldt dit niet voor alle zwangeren. Je onderbuik gaat wat uitzetten, gewicht neemt iets toe, zeker als dit niet je eerste zwangerschap is.
Je placenta gaat deze week beginnen met het aanmaken van hormonen en is in ontwikkeling. De kans op een miskraam wordt steeds kleiner. Hierdoor brengen veel mensen in deze week ook het goede nieuws. Ben je ook al bezig met zwangerschapsverlof en kinderopvang?

Baby:
Alhoewel je kindjes hersenen niet dezelfde afmetingen hebben als ze bij de geboorte, zal de structuur wel hetzelfde blijven. Je kindje weegt ongeveer 10 gram en is ongeveer 6,5 cm lang. Je baby heeft nu reflexen en is druk aan het oefenen in je buik. Als je verloskundige een doptone heeft, kun je heel misschien het hartje al horen kloppen. Dit gaat razendsnel en lijkt een beetje op paardenhoeven. Hoe dan ook, het is een geweldige ervaring om je kindje voor het eerst te horen.