GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 37 t/m 42

  • Week 37

Moeder:
Hoe bevalt het zwangerschapsverlof? Ga je koffer maar vast klaar zetten, over een paar weekjes heb je ineens een gezin. Als je van plan was om in het ziekenhuis te bevallen moet je de volgende dingetjes inpakken. Een lekker ruim T-shirt om voor tijdens de bevalling, je mooiste pyjama voor in het kraambed, een badjas, pantoffels, BH voor de borstvoeding, ondergoed, toiletspullen.
Vergeet uiteraard niet om je fototoestel mee te nemen. Ook handig is een lijstje met telefoonnummers van iedereen die je wil bellen. Je man zal niet de eerst zijn die ineens het telefoonnummer van zijn ouders niet meer weet door de spanning. De kans is groot dat deze nummers in je mobiele telefoon geprogrammeerd zijn, vergeet dus niet om je mobieltje mee te nemen! En natuurlijk heel belangrijk dat leuke lieve eerste pakje dat je je baby zult aandoen.

Baby:
Je baby begint steeds minder te bewegen, de ruimte die hij nu heeft is dan ook heel beperkt.
Het hoofdje ligt al diep in je bekken. Voel je echter helemaal geen bewegingen meer dan is het verstandig om even contact met je verloskundige op te nemen. Je baby is nu ongeveer 46 cm en weegt ongeveer 3000 gram.

  • Week 38

Moeder:
Als de weeën nu op gang komen en alles naar wens verloopt dan mag je nu waarschijnlijk gewoon thuis bevallen als je keuze daarop was gevallen. Sommige baby’s vinden 38 weken zwangerschap gewoonweg genoeg. Óf de bevalling laat nog even op zich wachten!
Rust je ook goed uit, daar is uiteraard ook het zwangerschapsverlof voor! Ook na de bevalling blijft rust belangrijk. De kraamzorg neemt veel uit handen.

Baby:
Je baby groeit nu nauwelijks meer, hij komt hoogstens nog 20-30 gram per dag aan. Dit kun je zien als een reserve voor na de bevalling. Niet ieder kindje wil direct aan de fles of borst en dat beetje reserve geeft hem de mogelijkheid om rustig aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Je kindje is nu ongeveer 47 cm en weegt ongeveer 3200 gram.

  • Week 39

Moeder:
Evenals je kindje ben je waarschijnlijk startklaar voor de bevalling. Het is in deze tijd niet ongewoon als je snel geïrriteerd bent of vergeetachtig. Alles draait nu om jou en de baby en dat mag ook best want jullie gaan straks allebei een topprestatie leveren.
De zwangerschap zit er bijna op. Terwijl het dan pas echt gaat beginnen. Het gezin is in aantocht.

Baby:
De baby ligt klaar in afwachting van hetgeen dat komen gaat. Hij is nu ongeveer 49 cm en weegt ongeveer 3300 gram.

  • Week 40

Moeder:
De week is nu aangebroken. Maar weinig kinderen worden echter op de verwachtte datum geboren dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een weetje voelt. Je kan ook over tijd zijn, dat je kindje misschien nog wel een paar weken lekker in zijn veilige omgeving blijft zitten.
Probeer te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap want straks na de geboorte van de kleine zul je zien dat je je buik nog gaat missen.

Baby:
Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling? Er zijn verschillende fases tijdens een bevalling. In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker. Persweeën zijn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Zijn hartje zal sneller gaan kloppen en de zuurstofvoorziening wordt tijdens de tocht door het baringskanaal ook minder. Je kindje kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen. Als je kindje eenmaal op de wereld is moet hij in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels zoals licht en harde geluiden. Je kindje is nu ongeveer 50 cm en weegt ongeveer 3400 gram.

  • Week 41

Moeder:
Waarschijnlijk baal je nu omdat je over tijd bent. Troost je met de gedachte dat de bevalling nu echt niet lang meer zal duren. Begin vast met de spullen voor de kraamvisite neer te zetten. Maak een lijntje in de huiskamer waaraan je de ontvangen geboortekaartjes kunt ophangen en eventueel kraamcadeau’s.

Baby:
Je baby heeft het blijkbaar nog steeds naar zijn zin. De ontwikkeling van je kindje is al helemaal af. Je kindje is nu ongeveer 50 cm en het gewicht van de baby is ongeveer 3430 gram.

  • Week 42

Moeder:
Twee weken over tijd is geen reden voor zorg. Mocht de geboorte niet spontaan op gang gekomen zijn, dan zul je waarschijnlijk aan het eind van deze week worden ingeleid. Bij deze inleiding zal de baarmoedermond met een speciale gel worden verweekt en als dit is gebeurt krijg je een infuus met een weeën opwekkend middel.
Het toedienen hiervan wordt heel geleidelijk gedaan om te voorkomen dat de weeën plotseling te snel achter elkaar zullen komen. Een lichtpuntje, waarschijnlijk ben je over een aantal uren moeder.

Baby:
Je baby zal waarschijnlijk schoon ter wereld komen en heeft misschien al lange nageltjes. De ontwikkeling van de baby is uiteraard helemaal compleet! Mama ik kom eraan hoor!