GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 31 t/m 36

  • Week 31

Moeder:
31 weken zwanger! Probeer in deze periode goed op je houding te letten, je rug kan je anders parten gaan spelen. Door het extra gewicht van je buik en je borsten kun je gaan overhellen, probeer je bilspieren aan te spannen en je schouders naar achteren te houden bij het staan en lopen.

Baby:
Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft. Je baby zou zich buiten de baarmoeder nog niet warm kunnen houden, en ook zijn weerstand is nog niet voldoende opgebouwd. Dit maakt je kindje kwetsbaar voor infecties. Mocht het toch zo zijn dat je kindje nu geboren wordt, dan is hij wel levensvatbaar maar moet direct de couveuse in. De kans en de gevolgen van een mogelijke miskraam worden steeds minder. Bij onzekerheid blijf dan contact opnemen met de verloskundige. Je kindje is nu ongeveer 38 cm en weegt ongeveer 1550 gram.

  • Week 32

Moeder:
Houd je vocht vast? Soms zijn je voeten aan het eind van de dag zo opgezet dat je je schoenen niet meer past. Probeer regelmatig even te rusten maar blijf wel goed in beweging, dit helpt namelijk een vlotte doorbloeding. Blijven je enkels zo dik, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige want je bloeddruk kan te hoog zijn.
Je borsten zijn inmiddels weer iets gegroeid, als voorbereiding op de borstvoeding voor je baby.

Baby:
Je kindje gaat nu zo langzaam aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden. De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder. Je kindje is nu ongeveer 40 cm en weegt ongeveer 1800 gram.

  • Week 33

Moeder:
Gedurende je zwangerschap zul je tussen de 10 en 14 kilo aankomen. Als je daar ver boven zit dan kan het zijn dat je te veel of te vet eet. Het is soms zo moeilijk om de extra lust tijdens je zwangerschap te bedwingen. Het is wel belangrijk om het te proberen. Overgewicht is niet goed voor je bloeddruk en gewrichten.
Let op wat je eet, vermijd de snackbar en kies voor magere producten. Hebben jullie het geboortekaartje al uitgezocht? Dit is een mooie periode om dat te gaan regelen. Het zwangerschapsverlof komt er inmiddels ook bijna aan. Luister goed naar je lichaam tot die tijd op je werk.

Baby:
De donshaartjes waarmee je baby bedekt was beginnen nu langzaam maar zeker te verdwijnen.
De haartjes komen in het vruchtwater terecht, evenals de losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer. Je kindje drinkt dit en ontwikkelt daarmee de maag en darmen. Je baby is nu ongeveer 41 cm en weegt ongeveer 2000 gram.

  • Week 34

Moeder:
Het kan zijn dat je rond deze tijd indalings weeën voelt. Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen. Dit uit zich in de vorm van een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik. Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en houd niet in dat je bevalling is begonnen.
Probeer nu wel te letten op je bekkenbodemspieren, het kan zijn dat je soms wat urine begint te verliezen. Dit komt omdat je bekkenbodemspieren aan het verslappen zijn door het gewicht van je kindje dat er op drukt. Probeer je spieren wat te trainen, want ze krijgen het straks tijdens de bevalling nog zwaar te verduren. Heb je al een keuze gemaakt uit jullie favoriete babynamen en is het geboortekaartje al uitgezocht? Het kan tenslotte eerder komen dan verwacht. Ook de kraamzorg dient geregeld te worden.

Baby:
Je kindje is bijna klaar voor de start. De niertjes werken, en de longetjes zijn bijna rijp.
Heeft je kindje besloten om lekker rechtop te blijven zitten in je buik dan kan het zijn dat de verloskundige deze week gaat proberen het kindje te draaien, door of moxa-therapie of een babymassage. Een stuitligging maakt de bevalling moeilijker. Je baby is nu ongeveer 42 cm en weegt ongeveer 2200 gram.

  • Week 35

Moeder:
Als de baby nu besluit te komen dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, de longetjes zijn nog niet sterk genoeg om geheel op eigen kracht te werken. Je baby zal dus in de couveuse moeten. Maar we gaan er vanuit dat de bevalling vijf weken op zich laat wachten.
Vragen over kraamzorg kan je uiteraard ook aan de verloskundige vragen. Voor zwangerschapverlof kan je je laten informeren door je werkgever en je zorgverzekeraar.

Baby:
Je baby zal zich nu waarschijnlijk wat rustiger houden in je buik, af en toe zul je nog een been of arm zien uitpuilen maar verder is hij energie aan het opbouwen voor de grote onbekende reis. Je baby is nu ongeveer 43 cm en weegt ongeveer 2400 gram.

  • Week 36

Moeder:
Hopelijk heb je alles al klaar voor de komst van je baby. Is de kinderkamer gereed? Kraamzorg geregeld? Zijn de kleertjes gewassen, en liggen de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar?
Dit is een echte periode om de laatste dingetjes af te ronden zodat je je de laatste weken in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling. Misschien heb je inmiddels wel een heel ander beeld van hoe je wil gaan bevallen. Blijf hierover informeren bij je verloskundige of huisarts.

Baby:
De huid van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer. Huidsmeer ziet eruit als een glibberige witte crème. Het is echter wel een heel erg belangrijke crème, want het beschermt je kindje tegen infecties. Je kindje is nu ongeveer 44 cm en weegt ongeveer 2600 gram.