GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 25 t/m 30

 • Week 25

Moeder:
Je bent inmiddels bijna een half jaar in verwachting. Nog ongeveer 15 weken en staat de bevalling op je te wachten! Een heel erg bijzonder moment van je leven. Voelde je eerst nog zachte bewegingen, je kindje heeft nu ontdekt dat stompen, woelen en schoppen ook heel leuk is om te doen.
Je man kan nu met een wc-rolletje op de buik de hartslag van jullie kindje horen. Plaats het rolletje ongeveer 10 cm onder de navel en verschuif het tot je het hartje hoort.

Baby:
Je kindje heeft het heel erg naar zijn zin in zijn kleine beschermde omgeving. Het maakt koprollen door het vruchtwater dat het een lieve lust is. Je kindje is nu ongeveer 32 cm en het gewicht van de baby is ongeveer 650 gram.

 • Week 26

Moeder:
26 weken zwanger. Ook al zo’n ongelofelijke nestdrang? Het is leuk om te weten dat iedere vrouw in verwachting hier vroeg of laat last van krijgt. Ineens moet die slaapkamer verbouwd worden of moet er nieuw tapijt in de woonkamer. En geduld? Dat is er niet meer bij alles moet het liefst gelijk gebeuren.
Kinderkamer moet af zijn. Wees gerust, je bent niet de enige die hier last van heeft. Nestdrang is een heel normaal iets en heeft gewoon te maken met je dierlijke gevoelens om een veilig nestje voor je kleine te maken. De grootste sloddervos wordt ineens Mien Poets en de Flierefluiter een Huismus. Laat iedereen om je heen maar lachen om je nestdrang, het is gewoon een soort voorpret om je kindje te verwelkomen.

Baby:
Rond deze tijd zullen de oogleden, die tot nu toe aan elkaar geplakt zaten, open gaan.
Je kindje is nu ongeveer 33 cm en het gewicht van de baby is ongeveer 700 gram.

 • Week 27

Moeder:
Hopelijk is het jou niet overkomen, maar sommige vrouwen hebben bekkeninstabiliteit, als ze in verwachting zijn. Bekkeninstabiliteit (Symfysiolyse) is een bekkenprobleem dat kan ontstaan tijdens de zwangerschap of bevalling. Ons bekken bestaat uit 3 botten die met elkaar zijn verbonden door de bekkenbanden. Onder invloed van de hormonen wordt het kraakbeen en de banden slapper gemaakt.
Als dit te vroeg gebeurt, dan worden de banden slap en wordt het bekken instabiel. Je gaat waggelend lopen en de banden raken overbelast. Neem contact op met de verloskundige, een oefentherapeut of fysiotherapeut. Oefeningen kunnen je helpen, hoe je kan leren je andere gewrichten te gebruiken zonder de banden te overbelasten.

Baby:
Je kindje zoekt contact met je op als je je hand op je buik legt. Als je dit iedere dag een paar keer doet zul je merken dat zodra je je hand plaats je kindje er comfortabel tegenaan gaat liggen. Dit contact maken is een proces dat je moet aanleren.
Je kindje is nu ongeveer 34 cm en het gewicht van de baby is ongeveer 800 gram.

 • Week 28

Moeder:
28 weken zwanger! De tijd is aangebroken om je borsten te gaan voorbereiden als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven. Als je in verwachting bent zul je een keuze moeten maken of je borst- of kunstvoeding gaat geven. Als je vragen hebt over borstvoeding ga dan even naar de verloskundige.

Baby:
De verhoudingen van je kindje zijn nu ongeveer zoals bij de geboorte, voorheen was het hoofdje veel te groot in verhouding met het lijfje. Je kindje gaat nu smaakpapillen krijgen, het heeft daar echter nog niets aan want het vruchtwater dat hij drinkt is smakeloos. Is het je al gelukt om contact met je kindje te krijgen? Je kindje is nu ongeveer 35 cm en weegt ongeveer 1000 gram

 • Week 29

Moeder:
Waarschijnlijk ben je rond deze periode al flink wat aangekomen, maar hoe is dat nu eigenlijk verdeeld? Een gemiddelde baby weegt bij zijn geboorte 3400 gram. Maar waarschijnlijk ben je meer aangekomen.
Dit mag je er nog eens bij rekenen tot aan je bevalling.

 • Placenta en vliezen 650 gram
 • Vruchtwater 600 gram
 • Baarmoeder 1000 gram
 • Borsten 800 gram
 • Bloed 1000 gram
 • Extra vet toename 3500 gram
 • Vocht 1500 gram

Baby:
Wist je dat je baby nu al een eigen karaktertje heeft?
Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen, heeft een eigen dag en nachtritme (die weleens volledig van die van jou kan verschillen) maar ook de manier van trappelen zul je waarschijnlijk al heel goed herkennen. Je baby is nu ongeveer 36,5 cm en het gewicht is ongeveer 1100 gram.

 • Week 30

Moeder:
Rond deze periode van je zwangerschap kun je geplaagd worden door brandend maagzuur. Dit komt omdat je baarmoeder steeds hoger gedrukt wordt en zodoende de ingang van de maag minder goed afsluit. Probeer koffie thee en sinaasappelsap te vermijden.
Een oplossing kan zijn een glas lauwe melk. Probeer te gaan slapen met een extra kussen. Als dit niet helpt overleg dan eens met je huisarts of verloskundige, maar ga niet op eigen houtje medicijnen innemen. Je merkt dat je borsten nog steeds in ontwikkeling zijn voor het geven borstvoeding.

Baby:
Je baby maakt momenteel behoorlijke spurten. De baby is nu ongeveer 38 cm en het gewicht is ongeveer 1300 gram.