GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 19 t/m 24

  • Week 19

Moeder:
Soms kun je als je in verwachting bent erg veel last hebben van hoofdpijn. Probeer eens wat ontspanningsoefeningen te doen. Masseer je hoofdhuid door met je vingertoppen kleine rondjes te draaien.
Pak af en toe een plukje haar en trek er zachtjes aan. Haal je vingers vanaf het hoofd helemaal door het haar heen omhoog en laat het haar daarna gewoon omlaag vallen, dit is heel ontspannend. Heb je al leuke babynamen uitgekozen?

Baby:
De donshaartjes van een aantal weken geleden vallen uit. Daarvoor in de plaats komen iets grovere haren, vooral op het hoofd. Misschien heeft de kleine in je buik nu wel blonde wenkbrauwen. Tegen de tijd dat je kindje geboren wordt, zullen de meeste haren wel verdwenen zijn maar een enkeling wordt geboren met een volle haardos. Je kindje is nu ongeveer 22 cm en weegt ongeveer 250 gram. De ontwikkeling van je kindje is al ver, de kans op een miskraam is minimaal.

  • Week 20

Moeder:
Kun je je kindje al voelen, het is het best te omschrijven als een soort vlindertje dat in je buik rond dwarrelt. In het begin zou je het kunnen verwarren met wat gerommel in je darmen, maar als je het een paar keer hebt gevoeld, dan weet je het zeker. Je baby beweegt!
Nu je in de 2e helft van je zwangerschap bent aangeland, mag je ietsje meer gaan eten voor de ontwikkeling van je baby. Ca 100-300 calorieën extra per dag is voldoende.

Baby:
Wat de lengte betreft is je baby nu ongeveer op de helft, evenals je zwangerschap. Als je kindje geboren wordt zal het ongeveer 50 cm zijn. Dit is uiteraard voor ieder kindje anders. Je kindje is nu ongeveer 25 cm en weegt ongeveer 320 gram.

  • Week 21

Moeder:
Bij elke zwangerschapscontrole zal je verloskundige je buik aftasten. Soms met ze met haar handen of een centimeter de hoogte van de baarmoeder op. Het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus 4 moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent.
Zo controleert de verloskundige of de baby goed groeit. Heb je die mooie donkere streep over je buik al ontdekt, geen zorgen na de bevalling verdwijnt deze vanzelf.

Baby:
De baby beweegt ongeveer 200 maal per dag. Hij of zij heeft nog voldoende ruimte om dit te doen. Het gehoor is nu zo ver ontwikkelt dat geluiden van buitenaf door de hem of haar worden waargenomen. Bij een plotseling hard geluid kan hij of zij hiervan schrikken. De vrouw kan de baby dagelijks een muziekje laten horen. De baby went hier dan aan en zal na de geboorte het muziekje herkennen en als geruststellend ervaren. De baby weegt nu 400 gram en is 26 centimeter lang.

  • Week 22

Moeder:
Heb je ook al last van dat oer gevoel dat je alles in orde moet gaan maken. Kleertjes worden ineens onweerstaanbaar, vooral die piepkleine pakjes. Koop echter niet teveel in de kleinste maat want je kindje zal er binnen 2 weken uitgegroeid zijn.
Ga eens nadenken over waar en hoe je straks wil gaan bevallen, wil je thuis in je eigen omgeving of ga je toch liever naar het ziekenhuis. Wordt het misschien een waterbevalling. Er zijn meerdere manieren om te bevallen, maar belangrijk is dat je een manier zoekt waarbij jij je op dat moment prettig voelt.

Baby:
Je kindje slaapt het grootste deel van de dag. Leuk om te weten is dat je kindje daarbij al een favoriete houding heeft. Deze houding is voor ieder kindje verschillend. Na de geboorte zal je kindje zich het lekkerst voelen in de slaaphouding die het tijdens de zwangerschap aannam.
Je kindje is nu ongeveer 28 cm en weegt ongeveer 450 gram.

  • Week 23

Moeder:
Je borsten zijn zich aan het voorbereiden op de komst van je baby. Het is heel normaal dat er nu al wat vocht uit je borsten komt. Het is nog geen melk maar een geelachtige, transparante vloeistof die colostrum wordt genoemd.

Baby:
Je baby kan nu iets beetpakken, zijn andere handje of voetje. De oren beginnen nu hun uiteindelijke vorm te krijgen en je kindje kan nu steeds meer horen. Probeer eens een liedje te zingen en kijk of je kindje erop reageert. Het is gebleken dat als je iedere dag hetzelfde liedje zingt, je kindje dit ook na de bevalling herkent en er rustig van wordt. Je kindje is nu ongeveer 30,5 cm en weegt ongeveer 500 gram.

  • Week 24

Moeder:
Het gebruik van teveel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken, je lichaam houdt dan teveel vocht vast en dat merk je aan opgezwollen enkels en voeten. In deze periode heb je gemiddeld 3-4 glazen melk per dag nodig. Hou je niet van melk, dan kun je ook yoghurt, kwark of biogarde drinken. Je baarmoeder is nu zo groot dat hij boven je navel uitkomt.

Baby:
Het gehoor is nu volledig ontwikkeld en hij begint op geluiden te reageren. Als je ruzie met je partner hebt, kan dit je kindje onrustig maken. Je kindje is nu ongeveer 32 cm en weegt ongeveer 610 gram.