GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 13 t/m 18

  • Week 13

Moeder:
13 weken in verwachting. Welkom in het tweede trimester! Dit is meestal een periode waarin je je de ontwikkeling en de groei van je baby het best voelt.
De meeste zwangeren zijn over de “pret” van de eerste weken heen en hebben beduidend meer energie.
Je zult je nu ook echt zwanger gaan voelen. De meesten zullen het goede nieuws nog niet aan iedereen hebben verteld die tijd is nu aangebroken. Dit is ook een periode waarin de vaders meer betrokken zullen raken in de zwangerschap, omdat het nu wat meer werkelijkheid gaat worden.

Baby:
Er gebeurt een hoop deze week, alle 20 tandjes zijn gevormd en staan klaar om later door te breken. Je kindje weegt nu ongeveer 30 gram en is ongeveer 8 cm lang. Onthoud dat de placenta ook ongeveer zoveel weegt. Je baby’s ingewanden verhuizen deze week van de navelstreng naar het buikje.

  • Week 14

Moeder:
14 weken in verwachting. De hormonale veranderingen in je lichaam zijn in ontwikkeling en worden zichtbaar, meestal verandert je huid. Je krijgt misschien een donkere streep van je navel tot je schaambeen. Het tepelhof (het donkere deel van je tepel) wordt ook donkerder en groter.
Je baarmoeder is nu ongeveer de grootte van een grapefruit. De misselijkheid is vaak nu bij de meeste vrouwen verdwenen. Als je onzeker bent, blijf het dan vragen aan je huisarts of aan de verloskundige. Bereid je voor op de bevalling en het ouderschap, hier heb je ook tijd voor tijdens je zwangerschapsverlof. Terwijl dit uiteraard met name bedoeld is om rustig aan te doen.

Baby:
De baby is nu ongeveer 8,5 cm lang en weegt ongeveer 60 gram. Je kindje produceert nu urine en plast in het vruchtwater. Ook oefent je kindje met “ademen” het ademt nu vruchtwater. Vruchtwater is een geweldige substantie, het vernieuwd zichzelf iedere 3 uur. We weten dat het voor een groot deel bestaat uit urine van je kindje en wat het andere deel is weet niemand zeker. Ook de moderne geneeskunde heeft nog niet overal een antwoord op.

  • Week 15

Moeder:
15 weken in verwachting. Je baarmoeder groeit, het gewicht van je kindje is in ontwikkeling en trekt daardoor aan de banden, je kan hierdoor een zeurderige pijn of drukgevoel in je onderbuik krijgen. Dit kan soms de hele zwangerschap aanhouden, het gevoel van een harde buik.
Lastig, maar geen reden om je zorgen over te maken. Als je dat wel doet, kan je altijd even de verloskundige bellen of bezoeken.

Baby:
Je kindje kan nu de mond openen en neemt slokjes vruchtwater. Ook kan je kindje hier de hik door krijgen. Het hoofdje van je kindje is nu ongeveer zo groot als een knikker, de vuistjes zo groot als een erwt en totaal even groot als een koffielepeltje.

  • Week 16

Moeder:
16 weken in verwachting. Als je zwanger bent heb je meer kans op een blaasontsteking. Door de hormonale ontwikkeling en verandering in je lichaam en door de druk van de baby, loopt de urine niet zo vlot weg naar de blaas en werken de spieren ook minder goed.
Een blaasontsteking herken je aan een voortdurende aandrang om te plassen, een branderig gevoel en een zeurende pijn in de onderbuik. Raadpleeg je huisarts of de verloskundige als je denkt een blaasontsteking te hebben en vergeet niet te vermelden dat je zwanger bent.

Baby:
Vanaf deze week kan de baby door de oogleden heen en de buikwand licht en donker onderscheiden, dus als je met je blote buik van het zonnetje geniet, zal je kindje dat merken. Je kindje is nu ongeveer 15 cm en het gewicht is ongeveer 125 gram.

  • Week 17

Moeder:
17 weken zwanger! Let er nu op dat je goede schoenen draagt, platte schoenen of schoenen met een stevig klein hakje zijn het best. Omdat je gewrichten onder invloed van de hormonen soepeler worden, zijn ze ook kwetsbaarder en loop je de kans je enkels sneller te zwikken.
Ook ga je lage rugpijn hiermee tegen. Denk hier aan, aangezien het gewicht van de baby ook fors in ontwikkeling is.

Baby:
Je kindje groeit nu gemiddeld 2 cm per week en heeft de grootte van een tandenborstel. Rond deze periode zal de verloskundige aan de grootte van je baarmoeder kunnen voelen of je eventueel in verwachting bent van een tweeling. Als dit vermoeden bestaat zal er een echo worden gemaakt om zekerheid te verkrijgen. Je kan ook vragen naar een 3D echo, dan zie je je kindje nog beter. Je kindje is nu ongeveer 18 cm en weegt ongeveer 150 gram.

  • Week 18

Moeder:
18 weken zwanger. Waarschijnlijk voel je je nu heerlijk, op een paar kleine zwangerschap kwaaltjes na. Nu is het een goede tijd om eens na te denken over een leuke babynaam.

Baby:
Je kleintje maakt koprollen door je buik heen, het heeft nu immers nog alle ruimte. Je kindje is nu ongeveer 20 cm en weegt ongeveer 200 gram. Het groeien en het gewicht is nu enorm in ontwikkeling.