GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Week 1 t/m 6

  • Week 1

Moeder:
Je laatste menstruatie is net begonnen en je wilt graag zwanger worden. Het is goed om jezelf alvast een gezonde levensstijl aan te meten door niet te roken, gezond te eten en foliumzuur te gaan slikken.
Ook al ben je nog niet zwanger, heeft de eisprong zelfs nog niet plaatsgevonden, officieel is dit wel je eerste zwangerschapsweek. Gemiddeld heeft een vrucht 38 weken nodig om “gereed” te worden. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat het moment van menstruatie tot de ovulatie gemiddeld 2 weken duurt. Deze 2 weken worden bij de ontwikkeling van 38 weken geteld zodat de zwangerschap officieel 40 weken duurt.
Totdat je zeker weet dat je zwanger bent is het in ieder geval slim om je zwanger te gedragen. Neem zwangerschap vitaminen om er zeker van te zijn dat je alle vitaminen/weerstand hebt die jij en je kindje nodig hebben.

Baby:
De hormonen maken je lichaam klaar om een eitje af te scheiden. In de schil van de eierstokken rijpen een aantal eicellen. De eitjes zijn momenteel nog niet groter dan een speldenprik en met het blote oog niet te zien. De eicel zit in een blaasje wat samen een follikel wordt genoemd. De follikel zal, meteen na de menstruatie, in een van de eierstokken rijpen van primaire follikel naar een rijpe follikel. Deze groei en rijping van eicellen gebeuren onder invloed van hormonen waarbij de follikel zelf een belangrijke producent is. Naarmate de follikel groeit, scheidt deze in toenemende mate oestrogenen af.
In minder dan 2 weken groeit de follikel in de eierstokken van enkele tienden van een millimeter in diameter bij aanvang van de cyclus, tot ruim twee centimeter aan het eind van de folliculaire fase. Een rijpe follikel is goed zichtbaar met het blote oog. Rijpe follikels kunnen ook via echografie opgespoord worden en aan te prikken (denk bijvoorbeeld  aan kunstmatige bevruchting).

  • Week 2

Moeder:
Je baarmoederwand wordt dikker, de ovulatie laat niet lang meer op zich wachten en bevruchting zal plaatsvinden. Tijdens de tweede week is de vruchtbaarheid het grootst.
Sommige vrouwen kunnen het voelen als ze ovuleren door aan 1 zijde (de eileider waar de eisprong plaatsvindt) een soort midden pijn te voelen. Het is in deze tijd raadzaam om eens in de medische historie van de familie te duiken. 75% van eventuele complicaties bij een zwangerschap en geboorte kunnen worden ontdekt bij een eerste bezoek aan de verloskundige. Je follikel is nu ongeveer gerijpt tot de grootte van een kers. Je kunt deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal. Een zwangerschapstest geeft je nog niet aan dat je zwanger bent.

Baby:
Je kindje bestaat nu nog uit twee helften. Jouw eicel en jouw partners zaadcel. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. Een zaadcel leeft 48 uur. Binnen die tijd zal hij een eicel moeten zien te bevruchten. Een zaadcel kan een snelheid bereiken van 10 cm per uur maar alleen de langzame zaadcellen, die zich een behandeling laten welgevallen in het slijm van de baarmoederhals, kunnen straks de eicel bevruchten. In de eileider zijn er nog maar een honderdtal spermacellen over die de wedstrijd met elkaar aangaan. Zij blijven in de eileider wachten totdat het eitje vrijkomt uit de follikel die uiteindelijk openbarst. Op dat moment zetten zij de aanval in. Slechts 1 zaadcel is de gelukkige. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel waarbij deze letterlijk verdwijnt in de eicel. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

  • Week 3

Moeder:
Je eisprong heeft plaats gevonden en zaadje is doorgedrongen in de eicel. Als het eitje zich in nestelt kun je wat bloed verliezen, dit heet een innestelingsbloeding en is niet ernstig. Je lichaam scheidt een proteïne af dat ervoor zorgt dat je lichaam de baby niet als een indringer ziet. Op dit moment ben je zwanger.
De hormonen in je lichaam gaan aan het werk en de zwangerschap is begonnen. Ze maken progesteron aan om er voor te zorgen dat je baarmoedermond slijm na de eisprong weer ondoordringbaar wordt. Ook verhoogt het je lichaamstemperatuur met een halve graad. Het kan zijn dat je last krijgt van kwaaltjes als misselijkheid of afscheiding. Dit is dus normaal. Wil je toch zekerheid ga dan naar een verloskundigenpraktijk.

Baby:
De innesteling gebeurt deze week! Het eitje en het zaadje hebben elkaar gevonden in je eileider en beginnen aan hun reis naar je baarmoeder, dit duurt ongeveer 5 a 7 dagen. De cel splitsing is al in volle gang. Als het eitje zich heeft ingenesteld heet het een blastocyst en is dan ongeveer 0.1-0.2 mm groot.

  • Week 4

Moeder:
Je lichaam is momenteel in de war en probeert uit te vinden wat er aan de hand is. Je bent niet ongesteld geworden. Als je nu een zwangerschapstest zou doen is de uitslag waarschijnlijk positief. Iedere test is anders en de een is wat gevoeliger dan de ander. Het is nu vier weken en je bent dus in verwachting.
Je begint je waarschijnlijk al moe te voelen, moet meer naar het toilet om te plassen, je bent wellicht een beetje misselijk, ondervindt stemmingswisselingen en waarschijnlijk zijn je borsten gevoelig. Als je nog niet begonnen was met je levensstijl aan te passen is de tijd dan nu toch echt daar. Soms kan je gezicht je verraden want door je zwangerschap heb je zachtere lijnen in je gezicht.
Het eerste trimester is de belangrijkste periode van je zwangerschap omdat je kindje daarin helemaal gevormd wordt. Dus geen alcohol, niet roken (ook niet meeroken), geen drugs en beperk het gebruik van koffie (als je dit nog kan verdragen). Als je vragen hebt kun je altijd contact opnemen met je verloskundige of huisarts.

Baby:
Het vruchtje in je buik begint vorm te krijgen. Er ontstaan nu zogeheten kiembladen, die de basis leggen voor de organen van je baby. Om de vrucht en een piepkleine holte met vruchtwater zit een vlies, het anion. Daaromheen zit weer een ander vlies genaamd chorion. Aan de buitenkant van het chorion zitten de hechtvlokken vast waarmee het eitje aan de baarmoederwand vastgekleefd zit. Als je baby word geboren zitten het binnenste en buitenste vlies tegen elkaar aan. Er ontstaat dus een soort dooierzakje die de taak heeft om jouw baby te voorzien van voeding. Als in de 12 de week je placenta gaat werken zal deze overbodig zijn en oplossen.

  • Week 5

Moeder:
5 weken zwanger. Als je 5 weken in verwachting bent, zul je dit waarschijnlijk gapend lezen. Bij zere borsten kun je bij het slapen gaan een sport bh aandoen, dit verlicht enigszins. De symptomen zijn nog het zelfde als vorige week, maar sommige vrouwen kunnen ook hoofdpijn krijgen en misselijk worden vanwege de stijging van het aantal hormonen in je lichaam.
Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben, die zweven door de eerste periode van de zwangerschap zonder spugen en duizeligheid. Wees dus niet ongerust, je hoeft niet altijd wat te voelen. Anders is het als je alle symptomen wel had en ze plotseling niet meer hebt! Raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts of verloskundige.

Baby:
Het hartje begint heel voorzichtig te kloppen deze week. Het is verbazend hoeveel er in zo’n korte tijd is ontwikkelt bij je kindje. Bij een vaginale echo kun je al onderscheid maken tussen het hoofdje en het stuit. De ruggengraat begint zich te ontwikkelen, je baby is nu officieel een embryo! Gefeliciteerd met 5 weken zwangerschap! De gemiddelde lengte is nu ongeveer 2 mm.

  • Week 6

Moeder:
6 weken zwanger. Je misselijkheid kan deze week erger worden. Onthoud, het heet ochtend misselijk maar het kan op ieder moment van de dag toeslaan. Je borsten zijn gevoelig, voelen zwaar aan en de tepel kan iets donkerder gaan kleuren.
Als je een kat hebt, laat het verschonen van de kattenbak dan over aan je partner, je loopt hiermee het risico om toxoplasmose op te lopen. Dit kan genetische afwijkingen veroorzaken. De meeste vrouwen die katten houden, zijn op vroege of late leeftijd al eens aan toxoplasmose blootgesteld, en dachten dat het om een griepje ging. Nu is een mooie tijd om contact op te nemen met Moeders voor Moeders. Blijf denken aan gezond leven en eten. Eet geregeld groente, vlees en vis om sterk te blijven.

Baby:
Dit is weer een drukke week voor je kindje. Groei is in ontwikkeling. Aan het eind van de week is je kindje 5 mm van hoofd tot stuit. De oor omtrek en het middenoor wordt deze week gevormd. Je placenta wordt dikker maar zal pas met een week of 12 de productie van hormonen over nemen. Het hartje klopt nu wat steviger en de bloedsomloop is af. Deze week groeien er kleine uitstulpingen die later de armpjes en beentjes van je kindje vormen. Ook word er een begin gemaakt aan de lever, pancreas en longen en maag.