GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Zwangerschap kwaaltjes

Als je zwanger bent is dat natuurlijk goed nieuws! Maar niet elke dag is een feest. Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met de welbekende zwangerschapskwaaltjes. De een wat meer dan de ander. Voor de minder gelukkigen hier de top tien meest voorkomende zwangerschapsklachten.

Wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden, verandert er vanaf dag 1 een hoop in je lijf. Jijzelf weet nog nergens van, maar in je lichaam gaat de ‘zwangerschap’ van start. Dat betekent dat je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding overhoop wordt gegooid en dat je baarmoeder langzaam begint te groeien. Dat heeft allerlei kwaaltjes tot gevolg. Welke herken jij?

 De top 10 zwangerschapkwaaltjes!

1. Vermoeidheid

Een absolute nummer één, want hier ontkomt eigenlijk niemand aan. Opgelet! Dit is een heel andere vermoeidheid dan die na een dag hard werken of een avondje stappen. Je doet even een boodschap en je hebt het gevoel dat je een halve marathon gelopen hebt. Deze vermoeidheid komt doordat er heel veel energie gaat naar de vorming van het kindje in je buik. Geef er gerust aan toe.

2. Misselijkheid

Een duidelijke nummer twee, die iedereen associeert met zwangerschap. Vaak komt de misselijkheid in de ochtend voor, maar het kan je ook midden op de dag overvallen op de meest onpraktische momenten. Eén troost: ben je de 12 weken gepasseerd, dan verdwijnt deze klacht bij de meeste vrouwen weer.

3. Vaak plassen

Eén van de vroegste symptomen van je zwangerschap. In het begin vooral veroorzaakt door de hormonen. Helaas houd je deze klacht de gehele zwangerschap en op het eind wordt hij zelfs erger doordat je blaas nog maar weinig ruimte over heeft en de baarmoeder er druk op uitoefent. Gevolg: vaak en snel het gevoel dat je moet plassen.
Vrouw moet vaak plassen tijdens haar zwangerschap

4. Brandend maagzuur

De kringspier tussen je maag en slokdarm sluit door de invloed van hormonen – ja, daar zijn ze weer – minder goed. Hierdoor komt maagzuur gemakkelijker omhoog. Een vervelend kwaaltje, waar je met je voeding gelukkig wel rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld door producten met vet, zuren of koolzuur erin te vermijden.

5. Stemmingswisselingen

Een zwangerschap kan een echte emotionele rollercoaster zijn met al die hormonen die door je lijf gieren. Je partner moet dan ook niet raar opkijken als jij het ene moment nog vrolijk zit te lachen en het volgende moment een potje begint te huilen. Terwijl je zelf niet eens precies weet waarom. Geen zorgen, ook stemmingswisselingen horen er helemaal bij.

6. Bandenpijn

Je baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plaats gehouden in het kleine bekken. Wanneer je baarmoeder gaat groeien rekken deze banden op. Bij plotse bewegingen of een verandering in je houding kun je dit voelen als een scherpe pijn in je onderbuik of liezen. Gelukkig is bandenpijn onschuldig en kan een warme kruik of even ontspannen al verlichting geven.

7. Pijnlijke borsten

Onder invloed van hormonen veranderen je borsten. Ze worden groter en zwaarder, de tepelhoven kleuren vaak wat donkerder en blauwe aders die onderhuids liggen worden zichtbaarder. Deze gratis borstvergroting gaat helaas ook gepaard met het gevoeliger en pijnlijker worden van je borsten. Lastig die pijnlijke borsten, maar rond de vierde maand neemt dit gelukkig weer af.
Vrouw heeft last van pijnlijke borsten tijdens haar zwangerschap

8. Slecht slapen

Het lijkt een vreemde combinatie, zwanger en slecht slapen: zeker vanwege de grote vermoeidheid die vaak een rol speelt. Toch zijn er heel wat zwangere vrouwen die een slechte nachtrust hebben. In de eerste maanden kan dat komen door piekeren of door andere kwaaltjes die je uit je slaap houden. Later in je zwangerschap zit je buik behoorlijk in de weg.

9. Hoofdpijn

Hormonen, vermoeidheid, stress en spanning. Er zijn een hoop factoren in de zwangerschap die je flinke hoofdpijn kunnen bezorgen. Vooral in het eerste trimester zijn, met name vrouwen die normaal al regelmatig hoofdpijn hebben, er extra vatbaar voor. Gelukkig kan paracetamol uitkomst bieden als het echt nodig is. Andere pijnstillers zijn uit den boze. Goed drinken, op tijd eten en je rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt kan ook helpen.

10. Lage rugpijn

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer deze klacht een rol gaat spelen. Je bent het extra gewicht dat je meedraagt niet gewend en dit kan invloed hebben op je houding. Een verkeerde houding kan voor een verkeerde belasting van je onderrug zorgen, en voilà daar is de lage rugpijn.
lage rugpijn zwangerschap

Zwangerschapsklachten, ze zijn het allemaal waard!

Ja, we moeten er wat voor over hebben om ons kleine wondertje te dragen tot het grote moment daar is. Maar geloof ons maar, zodra je je kleine in je armen sluit ben je al die kleine ongemakken snel vergeten.
Hier vind je nog een aantal mogelijke zwangerschapsklachten / zwangerschapsverschijnselen, met adviezen om het ongemak iets te verzachten.

Duizeligheid en flauwvallen

Bij plotselinge bewegingen kun je een beetje duizelig worden, hier hoef je je geen zorgen om te maken. Probeer niet te snel op te staan, zo voorkom je dat je flauwvalt.

Bloedarmoede

Voel je je gedurende je zwangerschap moe en slap? Dan kan dit komen door bloedarmoede. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort.

Zwangerschapsmasker

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van donkere pigmentvlekken in je gezicht. Ze verschijnen vooral op je voorhoofd, neus, wangen of nek. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker of chloasma genoemd.

Zwangerschapsstrepen

Tijdens je zwangerschap kunnen er dunne, roodblauwe streepjes ontstaan op de huid van je buik, borsten, dijen, heupen en billen. Deze streepjes worden zwangerschapsstrepen of striae genoemd.

Licht urineverlies

Als je hard moet lachen of niezen kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest. Soms zelfs nog wat meer, met name als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent. Wat is normaal en wat kun je doen?

Hyperventilatie

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of bevalling last van hyperventilatie. Dit betekent dat de verhouding van koolstof en zuurstof in hun lichaam verstoord is geraakt. Als je hyperventileert, kun je het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht meer krijgt.

De laatste loodjes

Voldoende rust nemen in de laatste weken is niet altijd even makkelijk. Door de spanning slapen veel zwangere vrouwen in deze periode juist slecht. Je kunt de raarste dingen dromen. Ook lig je vaak niet meer zo lekker in bed. Experimenteer met wat extra kussens, die willen nog wel eens uitkomst bieden. Een dun kussen half onder je buik maakt dat je toch lekker op je zij ligt.

Slaap problemen

Grote kans dat je snel moe bent, nu je zwanger bent. Vermoeidheid komt veel voor, vooral de eerste 12 weken. In het tweede trimester hervind je je energie en de laatste drie maanden eist de verminderde nachtrust vaak zijn tol.

Harde buiken

Harde buiken komen voor in de tweede helft van je zwangerschap. Je baarmoeder begint namelijk te oefenen voor de bevalling.

Je gebit

Gedurende je zwangerschap is goede mondverzorging extra belangrijk. Zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat je tandvlees sneller gaat bloeden, en je gebit is vatbaarder voor gaatjes

Bloedverlies

Van bloedverlies tijdens je zwangerschap hoef je niet gelijk te schrikken. Bloedverlies in de eerste 16 weken van je zwangerschap komt bij 1 op de 5 zwangere vrouwen voor.

Spataderen

Spataderen komen regelmatig voor bij zwangeren. Om ze te voorkomen, blijf je in beweging en probeer je langdurig staan te vermijden.

Jeuk

Tijdens je zwangerschap kun je erge last krijgen van jeuk. Dit is een vaak voorkomend zwangerschapskwaaltje in de laatste drie maanden.