GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Ontwikkeling in de baarmoeder

In de baarmoeder verandert de bevruchte eicel in 9 maanden van een embryo in een foetus van zo’n 50cm. Hoewel het lichaam van de foetus zich in het 1ste trimester het meest ontwikkelt, groeit het in de maanden daarop nog flink door. De meeste vrouwen bevallen in de 40ste week van hun zwangerschap.

Eerste trimester

In de eerste maand van de zwangerschap (week 1 t/m 4) vindt de bevruchting en de innesteling van het embryo plaats. Het embryo is dan zo’n 1 mm groot.

De meeste vrouwen komen er in de tweede maand (week 5 t/m 9) achter dat ze zwanger zijn, omdat ze niet ongesteld worden. In deze periode gaan de organen en het skelet van het embryo zich ontwikkelen. Het embryo – dat in de tweede maand van 2mm naar 3cm gaat – beweegt, maar dat kun je dan nog niet voelen.

Het embryo wordt in de derde maand (week 10 t/m 14) helemaal gevormd. Vanaf week 12 kun je zelf het hartje horen kloppen als je met een doptone luistert. Het embryo groeit in de derde maand van 4,5 cm naar 9 cm.

Tweede trimester

De foetus krijgt nageltjes en donshaartjes in de vierde maand (week 15 t/m week 18) en gaat geluiden waarnemen. Ook groeit het flink: van 12,5 cm naar 20 cm.

In de vijfde maand (week 19 t/m 23) ga je de foetus echt voelen doordat de spieren steeds sterker worden. Het huidje wordt minder doorzichtig. In week 19 is de foetus 22 cm groot, in week 23 alweer 30 cm.

Tot nu toe is de foetus vooral in de lengte gegroeid zodat alle organen voldoende ruimte hebben. In de zesde maand (week 24 t/m 27) wordt het ook wat dikker, waardoor de lengte maar van 32cm naar 35cm gaat. Aan het eind van deze periode opent de foetus voor het eerst zijn of haar ogen.

Derde trimester

Vanaf de zevende maand (week 28 t/m 31) kan de foetus in leven gehouden worden als hij of zij te vroeg geboren zou worden. Verder ontwikkelt de foetus een dag- en nachtritme en draait zich om met het hoofd naar beneden. De lengte gaat van 36cm naar 39cm.

De foetus is al grotendeels ontwikkeld in de achtste maand (week 32 t/m week 35). De huid verandert, zodat de foetus zich straks buiten de baarmoeder warm kan houden. In de 35ste week bereikt de baarmoeder haar hoogste punt. De foetus begint deze maand met een lengte van 40cm en groeit door naar 44 cm.

De negende maand (week 36 t/m 40) is de laatste periode van de zwangerschap. De longen van de foetus zijn volgroeid en de indaling richting het geboortekanaal begint. Omdat er nog maar weinig ruimte is, voel je wat minder beweging. De meeste baby’s worden in de 40ste week geboren als ze zo’n 50cm zijn. Het is niet erg als dit wat later gebeurt. Pas na de 42ste week wordt een bevalling kunstmatig opgewekt door je in te leiden.