GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Ongewenst zwanger

Als je niet zwanger wilt worden, is het belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de pil, het spiraaltje of condooms. Toch komt het voor dat vrouwen ongewenst zwanger worden. In eerste instantie kan de morning after pil dan uitkomst bieden. Tot 20 weken kan een zwangerschap met een abortus worden afgebroken. Andere opties zijn adoptie of een pleeggezin.

Morning after pil

Met een morning after pil kan een zwangerschap worden afgebroken binnen 72 uur nadat je onveilige sex hebt gehad. De kans op zwangerschap wordt hierdoor aanzienlijk verkleind. Het hormoon levonorgestrel zorgt er namelijk voor dat de eisprong wordt uitgesteld. Neem je de pil binnen 24 uur, dan is de kans op zwangerschap 1%, na 48 uur 4%. De ‘noodpil’ is verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen voor zo’n €20,-.

De morning after pil is echt alleen bedoeld voor noodgevallen. Anticonceptie-middelen bieden een betere bescherming tegen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Daarnaast kun je na het slikken van de morning after pil last krijgen van bijwerkingen, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten en een veranderde cyclus. Op je vruchtbaarheid heeft het gebruik van de morning after pil geen invloed.

Een zwangerschap afbreken

29.000 Nederlandse vrouwen kiezen er per jaar voor om hun zwangerschap te laten afbreken. Deze behandeling wordt door een arts uitgevoerd in een ziekenhuis of abortuskliniek. Dit kan alleen als je minder dan 20 weken zwanger bent. Verreweg de meeste vrouwen ondergaan een abortus als ze minder dan 8 weken zwanger zijn.

Het verloop van een abortusbehandeling

Tussen het intakegesprek en het uitvoeren van een abortus zitten altijd 5 dagen. Deze periode dient als bedenktijd. Dat maakt de keuze voor de behandeling – voor zover mogelijk – een goed overwogen beslissing. De behandeling zelf duurt enkele minuten en doet over het algemeen geen pijn. Met een dun buisje wordt de baarmoeder leeggezogen. Dit heet zuigcurettage of vacuümaspiratie.

Na de abortus

Je huisarts wordt na de behandeling op de hoogte gesteld. Je kunt dan bij hem of haar terecht voor nazorg. Dit is echter niet verplicht. Je kunt ook aangeven dat je je huisarts er buiten wil laten. Na het ondergaan van een abortus, kun je gewoon weer zwanger worden. Het heeft dus geen invloed op je vruchtbaarheid. Verder vergoeden de meeste zorgverzekeraars de behandeling.

Adoptie of pleeggezin

Je kunt overwegen om je ongewenste zwangerschap niet te laten beëindigen. Adoptie of een pleeggezin kunnen namelijk ook oplossingen zijn. Het verschil hiertussen is dat je bij een gezin niet alleen de biologische moeder blijft, maar ook gewoon contact kunt houden met je kind. Daarnaast kun je in dit geval later nog besluiten het zelf op te voeden. Dat maakt het minder definitief dan adoptie.