GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Zwangerschapstest

Met een zwangerschapstest kun je erachter komen of je zwanger bent of niet. Je kunt zo’n test kopen bij de drogist, apotheek of online en gemakkelijk thuis uitvoeren. Het is ook mogelijk om je door een (huis)arts te laten testen. Hoewel zwangerschapstesten voor thuis 99% betrouwbaar zijn, bestaat een kleine kans op een foute uitslag. Bijvoorbeeld wanneer de test verkeerd wordt gebruikt of als er te weinig hormonen in je lichaam aanwezig zijn.

Het uitvoeren van een zwangerschapstest

Een zwangerschapstest meet of er ‘Humaan Chorion Gonadotrofine’ (HCG) in je ochtendurine aanwezig is. Dit is een hormoon dat alleen voor komt in het lichaam van zwangere vrouwen. Het uitvoeren van een zwangerschapstest is simpel: meestal moet je een stripje in de urine houden. Dit kun je het beste doen in de periode waarin je normaal gesproken ongesteld zou zijn.

De zwangerschapstest aflezen

Het aflezen van de uitslag verschilt per merk. Er verschijnt altijd 1 streepje (niet zwanger) of 2 streepjes (wel zwanger) op het stripje. Lees altijd de bijsluiter van een zwangerschapstest. Dan weet je zeker dat je hem goed uitvoert en afleest. Er bestaan ook digitale testen, die heel nauwkeurig aangeven hoeveel weken u zwanger bent (als u zwanger bent, anders geeft de digitale test ‘niet zwanger’ aan.

Ultra zwangerschapstest: extra nauwkeurig

Naast de reguliere zwangerschapstesten bestaat er ook de ultra zwangerschapstest. Deze is zo gevoelig dat hij al in de 3de week na de bevruchting kan bepalen of het HCG hormoon in je urine zit. Dit is dus al in de periode voordat je überhaupt weet of je menstruatie wegblijft.

60% van alle zwangerschappen eindigt echter al snel na de bevruchting, vaak zonder dat je het weet. Juist omdat een ultra zwangerschapstest prille zwangerschappen signaleert, kan het voor teleurstelling zorgen. Het wordt daarom ook aangeraden om een gewone zwangerschapstest te gebruiken op het moment dat je menstruatie uitblijft.

Het HCG hormoon tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, gaat je lichaam ‘Humaan Chorion Gonadotrofine’ aanmaken. Tussen de 5de en 10de week van de zwangerschap verdubbelt de hoeveelheid van dit hormoon iedere 2 à 3 dagen. Daarna blijft het niveau constant. Enkele weken na de bevalling verdwijnt het HCG hormoon weer.

Zwangerschapstest met negatieve uitslag

De kans dat een zwangerschapstest het juiste resultaat geeft, is 99%. Toch kan het zijn dat het resultaat negatief is, terwijl je toch zwanger bent. Zo’n foutieve uitslag heeft een aantal mogelijke oorzaken:

Een kleine hoeveelheid HCG hormoon door een zeer vroege zwangerschap.
Een lage hormoonspiegel door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Urine die weinig geconcentreerd is, omdat je van te voren veel hebt gedronken.
Een verkeerd uitgevoerde zwangerschapstest.

Positieve uitslag van een zwangerschapstest

Als de zwangerschapstest een positieve uitslag heeft, ben je waarschijnlijk zwanger. Enkele keer komt het voor dat een uitslag onterecht positief is en je dus niet zwanger bent. Hiervoor zijn 2 mogelijke oorzaken:

De zwangerschap is afgebroken, maar het HCG hormoon nog aanwezig.