GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Kunstmatige inseminatie

Als het binnen een jaar niet lukt om zwanger te raken, kun je de reden hiervan laten onderzoeken. Uit zo’n vruchtbaarheidsonderzoek kan blijken dat de man te weinig zaadcellen produceert of dat deze zich niet goed bewegen. Ook kan het zijn dat de spermacellen de eicel niet kunnen bereiken omdat de baarmoeder of eileiders een obstakel vormen. In deze gevallen kan kunstmatige inseminatie uitkomst bieden. Er bestaan 3 vormen van inseminatie: IUI, IVF en ICSI.

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Vrouwen met een natuurlijke of gestimuleerde cyclus kunnen gebruikmaken van Intra Uteriene Inseminatie. Deze methode helpt de spermacellen van de man in de buurt van de eicel te komen. Eerst worden de cellen voorbewerkt in een laboratorium. Daarna worden ze tijdens de vruchtbare periode van de vrouw met een slangetje in de baarmoeder gebracht. Om de cyclus van de vrouw op gang te brengen, worden hormonen gebruikt. IUI wordt in 2 situaties toegepast:

De zaadcellen van de man zijn niet van goede kwaliteit.
Het slijm van de baarmoedermond is zo taai dat zaadcellen er niet doorheen komen.

In Vitro Vertilisatie (IVF)

Waar de zaadcellen en eicel bij IUI binnen het lichaam van de vrouw met elkaar in contact worden gebracht, gebeurt dit bij In Vitro Vertilisatie in een glazen schaaltje. Er worden hiervoor meerdere eicellen gebruikt. Om ervoor te zorgen dat er voor deze behandeling zoveel mogelijk eicellen gerijpt zijn, worden hormonen toegediend. Onder de microscoop kan worden vastgesteld of er bevruchting heeft plaatsgevonden. Als dit gebeurt is, worden er 1 of 2 bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder. IVF wordt in 3 situaties gebruikt:

De zaadcellen van de man zijn niet van goede kwaliteit.
De eileiders van de vrouw zijn niet toegankelijk.
Er is geen reden gevonden voor verminderde vruchtbaarheid.

Intracytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Als het op de natuurlijke manier niet lukt, kan een eicel ook kunstmatig bevrucht worden. Dit is het geval bij Intracytoplasmatische Sperma Injectie. Door het toedienen van hormonen rijpen er bij de vrouw meerdere eicellen die worden afgenomen. Dat geldt ook voor de zaadcellen van de man. De beste worden geselecteerd en in een eicel gebracht. Een zaadcel hoeft dus niet meer zelf door de wand van de eicel heen te komen. Net zoals bij IVF kan onder de microscoop worden bekeken of de bevruchting gelukt is. Daarna worden 1 of 2 cellen teruggezet in de baarmoeder. ICSI wordt in 2 situaties aanbevolen:

De eileiders van de vrouw zijn niet toegankelijk.
Het lukt geen enkele zaadcel om de eicel binnen te komen.

Na de behandeling

Als je IUI, IVF of ICSI hebt ondergaan, zullen de chromosomen van de ei en zaadcel uit zichzelf moeten gaan samensmelten. Ook het innestelen in de baarmoederwand moet op natuurlijke wijze gebeuren. De 3 genoemde behandelingen hebben hier geen invloed op.