GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Pijnbestrijding bij de bevalling

Zowel thuis als in het ziekenhuis zijn er diverse mogelijkheden om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Voorbeelden daarvan zijn een massage, infuus of ruggenprik. De beste manier om met de pijn om te gaan, is echter door het ongemak te accepteren en er vooral niet tegen te vechten.

Thuis de pijn verminderen

Er zijn een aantal manier van pijnbestrijding waar je thuis gemakkelijk gebruik van kunt maken. Zo helpt goede begeleiding, een massage en warmte. Vraag je partner dus om ondersteuning of neem een warme douche. Je kunt ook hypnose of een TENS apparaatje proberen. Dat laatste houdt in dat kleine stroomstootjes de pijn verlichten.

Pijnbestrijding in het ziekenhuis

In het ziekenhuis kan de gynaecoloog door middel van medicijnen je pijn verminderen. Morfine achtige pijnstillers kunnen zowel via een infuus als via een injectie worden toegediend. Niet iedere vrouw reageert hier echter even goed op.

Een Remifentanil infuus behoort ook tot de mogelijkheden. Hierbij kun je zelf bepalen hoeveel medicijn je toegediend wil krijgen. De meest bekende manier bij pijnbestrijding is ongetwijfeld de ruggenprik. Hierdoor verdwijnt het gevoel uit de onderste helft van het lichaam, wat z’n voor en nadelen heeft.