GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Kraamweken

De geboorte van je kindje is een ingrijpende gebeurtenis. De tijd daarna kun je goed gebruiken om te herstellen en te wennen aan je nieuwe levensritme. Soms gaat dit gepaard met psychologische klachten. Gelukkig kun je rekenen op steun van je kraamhulp en verloskundige.

Lichamelijk herstel

Na de bevalling wordt je lichaam langzaam aan weer de oude. De hormonen in je lichaam veranderen, eventuele hechtingen helen en je baarmoeder krimpt. Als je een keizersnede of zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, kan het herstel wat langer duren. Het is belangrijk om in deze periode voldoende te rusten en goed te eten en te drinken. Daarbij moet je lichaam ook wennen aan het nieuwe levensritme met je kindje.

Emotionele problemen

Door alle indrukken en de hormonen in je lichaam kun je in de dagen na de bevalling erg emotioneel zijn. Dat is niet erg; na een tijdje verdwijnt dit weer.

Sommige vrouwen zitten een langere periode niet lekker in hun vel. Ze kunnen niet genieten van hun kraamtijd en raken extreem snel vermoeid. In dit geval is er sprake van een postnatale depressie. Wanneer je daarnaast ook last hebt van waandenkbeelden wordt het een postpartumpsychose genoemd. Medicatie biedt in beide gevallen een oplossing.