GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

De bevalling in fases

De bevalling begint met het breken van de vliezen en het op gang komen van de weeën. Als de baarmoedermond een ontsluiting van 10cm heeft, begint de uitdrijvingsfase. Dan wordt de baby geboren.

Het begin van de bevalling

Vaak luidt het breken van de vliezen een bevalling in. Het kan ook gebeuren dat de weeën al hiervoor beginnen. De baarmoeder gaat zich dan steeds heftiger samentrekken. Ook verlaat de slijmprop, die tijdens de zwangerschap de baarmoeder afsloot, het lichaam in de vorm van bloederig slijm. Het kan nu nog wel een aantal dagen duren voordat de baby echt geboren wordt.

De ontsluitingsfase

De uitgang van de baarmoeder, de baarmoedermond, wordt vanaf het begin van de bevalling steeds wijder. Dat komt door de weeën. In het begin voel je deze maar eens in de 10 à 30 minuten. In de loop van de bevalling komen ze steeds vaker en worden ze pijnlijker. Hier zorgt het hormoon oxytocine voor. Wanneer de ontsluiting 10cm is, wordt dit volledige ontsluiting genoemd. De baarmoeder is dan wijd genoeg om de baby erdoor te laten. Bij vrouwen die al kinderen hebben, gaat dit proces vaak sneller dan bij vrouwen die van hun eerste kindje bevallen.

De uitdrijvingsfase

De weeën volgen elkaar in de uitdrijvingsfase snel op en duren zo’n 40 à 60 seconden. Dit geeft zo’n intens gevoel dat je vaak niet anders kan dan meepersen. Wanneer dit langer dan 2 uur duurt, zal de bevalling in het ziekenhuis moeten plaatsvinden. De gynaecoloog kan daar de gezondheid van moeder en kind beter in de gaten houden.

Als blijkt dat de weeën niet sterk genoeg zijn, wordt vaak het hormoon oxytocine via een infuus toegediend. Ander opties zijn de baby naar buiten halen met een vacuümpomp of tang, of een keizersnede. De bevalling is afgelopen wanneer niet alleen het kindje, maar ook de placenta de baarmoeder heeft verlaten.

Na de bevalling

In de dagen na de bevalling verlies je veel bloed. Het voelt een beetje als een hele heftige ongesteldheid. Ook kun je last hebben van buikpijn. Dat wordt veroorzaakt door je baarmoeder die aan het krimpen is. Borstvoeding beïnvloedt zowel het stoppen van het bloedverlies als het krimpen van de baarmoeder op een positieve manier. In deze periode word je ondersteund door de verloskundige en de kraamverzorgster.