GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Groei & Ontwikkeling

In het eerste jaar gebeurt er heel veel op het gebied van groei en ontwikkeling bij je baby. Per week zie je dat hij nieuwe dingen leert; kijken, lachen, omrollen, kruipen, etc. Welke ontwikkelingen kun je allemaal verwachten in zijn eerste jaar?

Het wonderbaarlijke babybrein

Jij bent belangrijker voor je baby dan je denkt. Wat gaat er eigenlijk in zo’n klein baby koppie om? Een ding is zeker: er wordt hard gewerkt. Aan de aanleg van het brein, want dat is nog lang niet af. Jouw hulp is nodig en zelfs deels bepalend voor het resultaat!

De eerste stapjes

De eerste stapjes van je baby zijn een belangrijke mijlpaal in zijn ontwikkeling. Voor jou is het ongetwijfeld een moment om nooit meer te vergeten. Zijn eerste stapjes zijn nog wankel en onzeker, maar tegen de tijd dat je kleine naar school gaat, kan hij springen en rennen als de beste!

Eenkennigheid

Zo tussen de zesde maand en het 1e jaar kan het gebeuren dat je vrolijke en spontane baby plotseling een heftige angst ontwikkelt voor iedereen behalve zijn moeder of vader. Ze beginnen nu te huilen zodra er een vreemd gezicht verschijnt. Je baby is een fase van eenkennigheid ingegaan.

Kruipen

Je baby is constant bezig met het ontwikkelen van zijn vaardigheden en het opbouwen van kennis. Hij begint al in de baarmoeder met het trainen van zijn spieren en gaat daar na de geboorte onvermoeibaar mee door. Na het eerste halfjaar zal hij gaan proberen om zich zelfstandig voort te bewegen.

De eerste woordjes

De eerste tijd na zijn geboorte communiceert je baby alleen nog maar door te huilen. Na een paar maanden komen daar steeds meer geluiden bij. Van plotselinge kreten en gekraai, naar een eindeloos repertoire van brabbeltoontjes. En dan is daar plotseling het eerste, echte, doelbewust uitgesproken woordje!

Hoe stimuleer ik de taalontwikkeling van mijn baby?

Je kind luisterde in de baarmoeder al naar je stem. In dit vroege stadium begon hij al met het herkennen en onthouden van klanken. Naarmate je baby ouder wordt, neemt zijn interesse voor geluiden alleen maar toe. Je kunt zelf veel doen om deze interesse om te vormen naar kennis van taal en communicatie.

Taalontwikkeling

In de eerste levensjaren van je baby wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Baby’s en kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, zijn later taalvaardiger. Ze ontwikkelen een grotere woordenschat en hebben meer tekstbegrip.

Gevolgen van roken voor je baby

Voor baby’s (en kinderen) is het extra slecht als ze meeroken. Dat komt omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Baby’s ademen ook sneller dan volwassenen. Daardoor komen er meer schadelijke stoffen in hun lichaam.

Reflexen

Als je baby nog maar een paar dagen oud is, zul je merken dat hij in reactie op zijn omgeving al bepaalde bewegingen kan maken. Deze bewegingen worden ook wel reflexen genoemd. De reflexen van je baby komen voort uit zijn natuurlijke instinct dat erop gericht is om buiten de baarmoeder te overleven.

Hoe bescherm je je baby tegen meeroken?

Je beschermt je baby het beste door te zorgen voor een rookvrij huis. Rook daarom altijd buiten. Zorg er ook voor dat je baby bij anderen niet in de rook zit.

Soorten (voorlees) boeken

Prentenboeken met tekst, prentenboeken zonder tekst, rijmpjes? Welk boek is nu geschikt voor jouw baby? Vind je het moeilijk om het juiste verhaaltje te vinden? Hier kun je op letten.

Voorlees tips voor baby’s

Voorlezen begint bij het kiezen van het juiste boek voor je baby. Kies een boekje dat aansluit bij de ontwikkeling, belevingswereld en belangstelling.