GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Flesvoeding

Beginnen met flesvoeding

Als je baby flesvoeding krijgt, kun je het beste beginnen met een gewone, volledige zuigelingenvoeding. Bij het consultatiebureau krijg je alle informatie over hoeveel voeding je baby nodig heeft.

Schema

Soms kan een schema duidelijk zijn. Maar als leidraad kun je, net als bij borstvoeding, het beste de behoefte van je kind volgen. De ene baby wil per keer meer dan de andere. Sommige baby’s willen weer liever wat vaker kleine beetjes flesvoeding.Gemiddeld ga je uit van 150 cc per kilogram lichaamsgewicht. De meeste pasgeboren baby’s vragen zelf om de 2 à 3 uur om een voeding. Heb je een slaapkopje of een uiterst tevreden kind? Houd dan in de gaten dat je toch wel zo’n zes tot acht voedingen per 24 uur geeft. Zolang je baby tevreden is en goed groeit, gaat het goed.Ieder kind is uniek, dit schema is slechts een hulpmiddeltje!

Gewicht baby (kg) Aantal voedingen per 24 uur Water (ml) Afgestreken maatschepjes poeder Is ± .. ml voeding
< 3 7 60 2 65
3 – 3,5 6 90 3 100
3,5 – 4 5 120 4 135
4 – 5 5 150 5 165
5 – 6 5 180 6 200
> 6 4 180 6 200

Andere voeding

Sommige kinderen hebben een andere voeding nodig dan de gewone, volledige zuigelingenvoeding. Niet ieder kind is immers hetzelfde. Er zijn baby’s die onverzadigbaar lijken, anderen hebben last van typische babyprobleempjes als spugen, krampjes of moeizame ontlasting. Voor hen is er andere zuigelingenvoeding ontwikkeld. Als je wilt veranderen van voeding, doe dat dan altijd in overleg met het consultatiebureau en kijk na minimaal twee weken wat het resultaat is.

Het bereiden van flesvoeding

Flesvoeding is heel eenvoudig te bereiden, met vers water uit de kraan en afgemeten maatschepjes poeder. Voorheen werd aangeraden om voor de bereiding van flesvoeding (kraan)water vooraf te koken of bronwater te gebruiken. Dit is niet nodig in Nederland. Water uit de kraan is veilig en vers voor babyvoeding. Let op: je gebruikt koud water, dat je vervolgens opwarmt tot de benodigde temperatuur. Ook laat je de kraan even een paar tellen lopen, zodat restjes water worden weggespoeld.

  • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser.
  • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water.
  • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
  • Poeder toevoegen, schudden… klaar!

Kraanwater

In Nederland staat kraanwater onder voortdurende controle. Daarom is het prima geschikt voor babyvoeding. Alleen als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan wel bron- of mineraalwater (zonder koolzuur). Kleine kinderen zijn heel gevoelig voor lood. Bij grotere hoeveelheden, dus als het steeds in de voeding aanwezig is, kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel.

Kalk (calcium) = onschuldig

Het is onzin om bronwater te gebruiken, omdat er teveel kalk in leidingwater zou zitten. In melkpoeder zit een hoeveelheid calcium (kalk) die vele malen hoger is dan die in het water.

Bacteriën in kraanwater

Gebruik jij voor elk flesje een nieuw ongeopende fles (bron)water? Waarschijnlijk niet. Maar juist als een fles of pak een tijdje openstaat, kunnen er bacteriën in groeien. Gebruik je stromend water uit de kraan, dan is dit vers en veilig. Wel laat je de kraan eerst even lopen om restjes metaal uit boiler of geiser uit de leidingen weg te laten lopen. Gebruik ook geen warm kraanwater.

Voeding voor de hele dag

Wil je de voeding voor de hele dag in één keer klaarmaken? Dan is het wel aan te raden om koud leidingwater, bron- of mineraalwater eerst te koken. Hierdoor vernietig je eventueel aanwezige bacteriën en virussen. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot 8 uur bewaren.
Beter is het om water en het poeder apart mee te nemen. Daar zijn handige doosjes voor waarin je de afgepaste hoeveelheid poeder bewaart. In een thermoskan neem je dan handwarm water mee. Als je baby honger heeft, giet je het water in de zuigfles, poeder erbij en je hebt geen magnetron meer nodig.

Water bij warm weer

De eerste 4 à 6 maanden heeft je baby alleen maar melkvoeding nodig. Bij warm weer kun je baby’s vochthuishouding op peil houden door tussendoor kleine beetjes (koud) kraanwater geven. Je kunt kraanwater ook gebruiken om er lichte kruidenthee (kamille, linde, venkel, rozenbottel) zonder suiker of honing mee te zetten.

Houdbaarheid flesvoeding

De uiterste houdbaarheidsdatum van de flesvoeding staat op de verpakking vermeld. Let er goed op dat deze niet is verlopen.

Opvolgmelk

Als je kind 6 maanden oud is, is hij flink gegroeid en inmiddels heel wat actiever. En dus is ook zijn voedingsbehoefte veranderd. Maar het is nog te vroeg voor gewone melk: melk bevat onder andere te veel eiwit en zout en weer te weinig stoffen die je kind juist nu goed kan gebruiken.

Voedingsstoffen 

Een goede groei en ontwikkeling zijn belangrijk voor je kind en daarvoor heeft hij de juiste voedingsstoffen nodig. Die zijn precies in de gewenste dosering aanwezig in opvolgmelk, maar níet in gewone melk. Opvolgmelk bevat namelijk ijzer voor weerstand en vitamine D voor sterke botten.

Gewone melk bevat te veel eiwit en zout. Dat kunnen de nieren van je kind nog niet goed verwerken, omdat die nog niet optimaal zijn ontwikkeld op deze leeftijd. In opvolgmelk zit net die hoeveelheid eiwit en zout die je kind op dit moment nodig heeft en kan verwerken.

Soorten flesvoeding

Voor een gezonde baby kun je de eerste 6 maanden volledige zuigelingenvoeding gebruiken. Als de baby een halfjaar is, kun je overschakelen op opvolgmelk.

Bij klachten als krampjes is er speciale voeding, die bevat pre-biotica. Dat zijn makkelijk verteerbare vezels die de ontlasting zachter houden. Ook zijn er speciale voedingen voor baby’s die veel spugen.

Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen in normale melk en naar een speciale melk moet worden gegrepen, waar deze stoffen niet in zitten. Daarnaast zijn er speciale voedingen voor kinderen met minder vaak voorkomende stofwisselingsziektes.

De keuze van de juiste voeding kun je maken met hulp van de verpleegkundigen van het consultatiebureau.

Alles over (fop)spenen

Er is een grote keuze aan spenen. Ze zijn allemaal van goede kwaliteit en voldoen aan strenge, wettelijke veiligheidseisen. Dat geldt ook voor rubberen spenen. Welke speen is nu geschikt voor jouw baby?

Spenen

Welke speen geschikt is voor je baby hangt af van een aantal zaken:

  • leeftijd
  • soort voeding (melk of pap)
  • zuigkracht van je baby

Voor baby’s die te snel drinken is er een speen met een zogenaamde dentaalvorm. Let er bij de aanschaf op dat niet alle spenen op iedere fles passen en gebruik de speen van de fles nooit als fopspeen.

Fopspenen

Voor baby’s gaat er van zuigen een kalmerende werking uit. Een fopspeen is zachter dan een duim, zodat er minder druk op de tandjes staat. Hierdoor krijgen de kaken en het gehemelte van je kind een betere kans op een natuurlijke ontwikkeling. Fopspenen zijn verkrijgbaar in twee modellen. De meest bekende is de ronde ‘kersvorm’. Een nadeel hiervan is, dat de vorm niet is aangepast aan die van het gehemelte. Dat is de dentaalvorm wel. Deze laatste vorm voorkomt tevens dat ontwikkelde tandjes scheef gaan groeien.

Een baby raakt doorgaans aan een soort speen gewend en is daar niet meer van af te brengen. Er zijn fopspenen in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd. En er zijn speciale inslaapfopspenen. Deze hebben geen ring, zodat je baby tijdens het slapen zonder problemen kan omdraaien.

Schoonmaken van zuigflessen en (fop)spenen

Volgens de laatste inzichten hoef je flessen en spenen alleen nog maar uit te koken (steriliseren) na aankoop. Daarna voldoet de vaatwasser (min. 55°C) of handafwas en ondersteboven laten drogen op een droge, schone doek. Denk er wel aan om fles en speen na een voeding eerst af te spoelen met koud water om te voorkomen dat de eiwitten uit de melkresten gaan stollen. Is je baby extra kwetsbaar, dan kun je het advies van arts of verloskundige krijgen om toch te steriliseren.

Uitkoken van de fles of speen 

Leg de fles en/of (fop)speen in een pannetje met water. Breng dit water aan de kook. Zet daarna het fornuis uit en laat de fles en/of (fop)speen in het water liggen totdat het is afgekoeld. Bewaar de (fop)speen daarna in een schoon en droog washandje. Flessen en (fop)spenen kunnen ook in de magnetron worden uitgekookt. Vul de fles voor driekwart met water en plaats deze in de magnetron. Dompel de (fop)speen en het afsluitdopje in een bakje water en zet dit naast de zuigfles. Laat het water vervolgens drie minuten koken.

Zuigflessen

Zuigflessen zijn er in twee soorten: van kunststof en van glas. Een kunststof fles (gemaakt van policarbonaat) is licht in gewicht en ligt dus prettig in de hand. Glas is wat zwaarder en breekbaar.

Beide soorten zijn goed schoon te maken, al moet worden gezegd dat de kunststof fles op den duur door het uitkoken dof wordt. Heb je een keuze gemaakt tussen glas en kunststof, let dan vervolgens op de inhoud van de fles.

Inhoud fles

Een fles van 250 of 300 ml is geschikt voor een normale voeding. Een fles van 125 ml kan worden gebruikt voor baby’s die nog niet zo veel voeding nodig hebben (tot 3 maanden). Kleine flesjes van 40 ml kunnen worden gebruikt voor tussendoortjes, zoals roosvicee of melk.

Dit kleine flesje is ook handig voor het toedienen van vloeibare medicijnen, zoals drankjes. Je kunt een medicijn ook met een theelepeltje geven, maar dat is meestal niet zo eenvoudig. Overigens kun je voor het toedienen van medicijnen bij uw apotheek ook vragen om een pipet. Hiermee kun je de juiste dosering van het geneesmiddel bepalen. Vraag om een plastic pipet in verband met het risico van stukbijten.

De zuigflessen van 40 en 125 ml worden vaak voor peuters gebruikt die nog niet zonder knoeien uit een beker kunnen drinken. Omdat met zo’n flesje de zuigbehoefte in stand wordt gehouden is het toch beter je peuter te leren uit een beker te drinken. Je kind krijgt anders ook geen kans om op de gewone manier te leren drinken.

Zoete drankjes / vruchtensappen

Drinkt je kleintje zoete dranken of vruchtensappen uit een zuigflesje, dan is dat bovendien slechter voor zijn tanden. Je kind hecht zich dan helemaal snel aan z’n zuigfles en wil deze steeds bij de hand houden. Geef hier niet aan toe en neem het flesje weg als je kind genoeg heeft gedronken.