GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Eerste hapjes

Vanaf de geboorte drinkt je baby alleen borstvoeding of flesvoeding. Wanneer je baby 4 maanden oud is, en toe is aan zijn / haar eerste hapjes mag je beginnen met de eerste echte hapjes vaste voeding. Dit worden ook wel oefenhapjes genoemd. Je baby leert zijn mond spieren gebruiken en leert langzaam nieuwe smaken kennen. Vanaf 6 maanden heeft je baby vaste voeding nodig naast de borstvoeding of flesvoeding. Vanaf 8 maanden komt de vaste voeding langzaam in plaats van borstvoeding of flesvoeding het wordt dan een echte maaltijd. Je kindje mag alle gezonde dingen eten die je zelf ook eet. Denk aan groente hapjes, fruit hapjes. Er zijn een paar producten die je beter niet kunt geven: rauw vlees, rauwe eieren, honing, rauwe vis, te veel zout, te veel suiker.

Het wennen aan vast voedsel

Het wennen aan vast voedsel verloopt langzaam, hapje voor hapje. Begin eerst met zachte smaken van zowel groenten als fruit.

  • zachte groenten soorten zoals: bloemkool, sperziebonen, broccoli, wortels en pompoen.
  • zachte fruit soorten zoals: banaan, peer, perzik, meloen en mango.

Bij de eerste hapjes vast voedsel moet je kindje wennen aan de nieuwe smaken, het zal dan ook in het begin alleen bij hapjes blijven. Naarmate je kindje de smaak vaker krijgt aangeboden leert je kindje de smaak kennen en zul je zien dat je kindje er steeds meer van gaat smullen.

In het begin is het belangrijk om de groente en fruithapjes goed te prakken / pureren. Naarmate je kindje ouder wordt en steeds beter leert kauwen / slikken. Kun je de voeding minder fijn prakken / pureren. Wanneer je kindje goed genoeg kan kauwen en slikken dan kan je, je kindje langzaam kleine zachte stukjes eten aanbieden. Vanaf 8 maanden mag je kindje ook een stukje korst van een licht bruine boterham. Je kindje kan daar lekker op sabbelen en stimuleert zo de spieren in de mond.

TIP: Bij de eerste hapjes is het leuk om foto’s of filmpjes te maken van de leuke / beetje gekke gezichten die je kindje gaat laten zien tijdens het proeven van zijn / haar eerste hapjes vaste voeding.