GRATIS De blije doos

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

GRATIS zwanger & babybox

Vraag hem nu aan!
Babygeboorte.nl

Borstvoeding

Vlak na je bevalling komt de borstvoeding op gang. Borstvoeding is goed voor je baby. Borstvoeding geven is een handigheidje. Met de basisprincipes voor jou en je baby heb je er allebei plezier van! Hier vind je alle informatie over o.a. aanleggen, borstverzorging, hoeveelheid voeding, kolven en borstvoeding en nog veel meer.

De eerste keer aanleggen

Wil je borstvoeding geven? Dan is het goed om je baby zo snel mogelijk na de geboorte voor de eerste keer aan te leggen. Vlak na de bevalling heeft je baby een heel sterke zuigreflex. Ook stimuleert het aanleggen en het huid-op-huidcontact de melkproductie doordat er bij jou bepaalde hormonen worden aangemaakt.

Borstvoeding na een keizersnede

Ben je bevallen met een keizersnede? Houd dan rekening met de gevolgen van de ingreep en de narcose / ruggenprik voor het geven van borstvoeding.

Ritme van de voedingen

Je moet zelf beslissen of je je baby op vaste tijdstippen wilt voeden of dat je hem voedt wanneer hij erom vraagt. Een pasgeboren baby heeft iedere 24 uur minimaal zeven tot twaalf voedingen nodig. Hoe kom je tot een goed ritme voor de borstvoedingen?

De eerste voeidng

Het eerste vocht dat je borsten produceren heet colostrum. Je borsten beginnen al in de laatste weken van je zwangerschap met de aanmaak van deze gelige, transparante vloeistof. Het is ook de eerste ‘melk’ die je baby na de geboorte binnenkrijgt.

Kolven

Weer aan het werk of meer vrijheid? Wil je borstvoeding blijven geven, kolf dan af. Het afkolven van moedermelk vereist wel enige voorbereiding. En welke borstkolf koop je?

Voedingsbeha

Als je net een baby hebt gekregen, kun je wel wat steun gebruiken. Letterlijk. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar een goede voedingsbeha.

Verzorging van je borsten

Om pijnlijke en lastige aandoeningen als tepelkloven en borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk dat je je borsten goed schoonhoudt. Dat hoeft niet veel tijd te kosten.

Extra vitamines bij borstvoeding

In moedermelk zitten bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Alleen vitamine K en vitamine D zitten er onvoldoende in. Deze zul je extra moeten toedienen.

De voordelen van borstvoeding zijn:

   • De gezondste voeding voor je baby is borstvoeding.
   • Je hoeft geen flesje klaar te maken en het is dus tijdbesparend.
   • Het is gratis.
   • Je hebt het altijd bij de hand.
   • Het heeft altijd de goede smaak.
   • Met borstvoeding ben je over het algemeen eerder terug op je oude gewicht.
   • Borstvoeding draagt bij aan een bijzondere band tussen moeder en baby.
   • Bijna elke huilende baby vindt troost aan de borst.

  De “nadelen” van borstvoeding kunnen zijn:

  borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf, je zult er dus wel moeite voor moeten doen
  misschien moet je wat meer rust nemen om de borstvoeding te laten slagen
  het aanleggen van je baby moet je leren
  de eerste vier tot zes weken kun je het beste zelf je baby voeden in plaats van afgekolfde melk in een flesje te geven, dus je moet het echt allemaal zelf doen.

  Kun je voor de bevalling al leren om borstvoeding te geven?

  Hoe beter je je hebt voorbereid op het geven van borstvoeding, des te groter de kans van slagen is… Er worden in veel plaatsen borstvoedingscursussen gegeven. Tijdens deze cursussen wordt er ingegaan op vragen als: “hoe wordt de melk in de borst aangemaakt? en, “hoe moet je beginnen met borstvoeding als je baby geboren is?” Tijdens de cursussen wordt uitgebreide borstvoeding informatie gegeven. Voor je gaat bevallen kun je je al oriënteren of er een lactatiekundige bij jou in de buurt woont die je in geval van nood kunt benaderen om je te ondersteunen. Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoedt de hulp van een lactatiekundige, zoek daarom van te voren even uit hoe dat bij jouw verzekering is geregeld.

  Borstvoeding direct na de bevalling

  Als je borstvoeding wilt geven is het heel belangrijk dat je je kindje na de bevalling direct op je buik gelegd krijgt. Het huid-op-huid contact is enorm belangrijk. Je kunt je baby eigenlijk direct aan je borst leggen en meestal is je baby in staat om zelf aan de borst te drinken. Direct na de bevalling komt er colostrum uit je borsten, dit is de eerste moedermelk. Dit colostrum zit vol met antistoffen en is licht verteerbaar. Je baby heeft de eerste dagen nog niet veel voeding nodig en het colostrum bevat alles wat je baby de eerste dagen na de bevalling nodig heeft.

  Een bijkomend voordeel van het direct geven van borstvoeding is dat het hormoon oxytocine vrijkomt en dat stimuleert het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor komt de placenta sneller los en wordt het bloedverlies beperkt.

  Borstvoeding de eerste dagen na de bevalling

  De eerste dagen na de bevalling kun je je baby zo vaak aanleggen als je denkt dat nodig is. Is je baby wakker en alert dan kun je je baby gerust voeden. Slaapt je baby weer dan heb jij ook even de tijd om uit te rusten.

  Als je je baby de borst hebt gegeven en hij laat los als de borst leeg is, kun je gerust je andere borst ook nog aanbieden om te kijken of je baby meer wil. Geef je één borst per keer dan is het verstandig af te wisselen, zo wordt de productie van moedermelk in beide borsten gestimuleerd, uiteraard geldt dit laatste gedurende de gehele borstvoedingsperiode.

  Hoe weet je of je baby voldoende borstvoeding drinkt?

  Als je baby voldoende groeit dan drinkt je baby voldoende borstvoeding. De eerste maand groeit je baby ongeveer tussen de 100 en 200 gram per week.
  Natuurlijk zijn er ook nog andere dingen waar je naar kijkt
  maakt je baby een levendige indruk?
  Kijkt ze helder uit haar oogjes?
  geef je minstens zeven tot acht voedingen per etmaal en ook ‘s nachts?
  voelen je borsten na de voeding minder gespannen dan ervoor?
  hoor je de voeding naar binnen slikken bij je baby?
  hoeveel natte luiers heb je op een dag? Vier tot zes volle wegwerpluiers of zes tot acht katoenen luiers
  over de ontlasting: tot zes weken is elke dag twee tot vijf poepluiers normaal.
  Na ongeveer veertien dagen is je baby weer terug op zijn geboortegewicht, je baby mag maximaal tien procent van het geboortegewicht afvallen.

  Bewaren van moedermelk

  Vers afgekolfde melk
  Kamertemperatuur 6-8 uur bij kamertemperatuur
  tot 25° C
  Koelkast 3-5 dagen bij 4° C
  Vriesvak in koelkast 2 weken bij -15° C
  Vriesvak met eigen deur 3-6 maanden bij -18° C
  Diepvriezer 6-12 maanden bij -20° C
  In de koelkast ontdooide moedermelk
  Kamertemperatuur 4 uur tot 25° C
  Koelkast 24 uur bij 4° C
  Buiten de koelkast ontdooide moedermelk
  Kamertemperatuur Meteen voor voeding gebruiken, niet bewaren
  Koelkast 4 uur bij 4° C

  Moedermelk ontdooien

  Ingevroren moedermelk bij voorkeur in de koelkast of onder de stromende kraan laten ontdooien.
  Ontdooi ingevroren moedermelk niet in een magnetron of een pan met kokend water (gevaar voor verbranding).
  Flesje of zakje zachtjes schudden voor gebruik om eventueel gescheiden vet door de melk te mengen en de hitte gelijk te verdelen.
  Melk die na de voeding over is moet weggegooid worden.
  Ontdooide melk nooit opnieuw invriezen.